Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Laumat & suojattomat

Susi on laumaeläin, joten se luonnostaan hakeutuu elämään lajitovereidensa kanssa. Kaikki sudet eivät kuitenkaan kuulu laumoihin, vaan voivat liikkua yksin tai pareittain, näitä laumattomia kutsutaan suojattomiksi. Toisin kuin monissa muissa ropeissa, Routamaassa lauma on käytännössä synonyymi sanalle perhekunta.

 

Suojattomat

Sutta, joka ei kuulu mihinkään laumaan, kutsutaan suojattomaksi. Suojattomia ovat yleensä orpopennut ja laumoistaan karkoitetut tai karanneet. Suojattoman elämä ei ole helppoa, koska hankalassa maastossa riistaa on vaikea pyytää yksin ja laumat valtaavat parhaimmat pesäpaikat. Naaraille tilanne on erityisen hankala, koska etenkin kiima-aikaan laumat kaipaavat uutta verta, jolloin suojaton naaras on helppo uhri kaapattavaksi laumaan.

 

Lauma

Lauman muodostaa alfauros, tämän mahdollinen kumppani sekä alfan eri ikäiset jälkeläiset. Joissain tapauksissa myös alfan sisaruksia voi kuulua laumaan. Pääasia on, että susilla on jokin veriside alfaansa. Laumassa on oltava vähintään 3 jäsentä (alfa + naarassusi + yhteinen jälkeläinen), jotta sitä voidaan kutsua laumaksi.

Lauma huolehtii jäsenistään ja metsästää yhdessä, mikä on valtava etu ankarissa luonnonolosuhteissa. Alfauros johtaa metsästysretkiä, etsii suojaisia leiriintymispaikkoja ja varmistaa pentujensa selviytymisen. Yleensä alfauros on laumassa ainoa, joka saa paritella, mutta joissain tilanteissa myös alfan jälkeläisillä voi olla lupa hankkia pentuja.

Laumalaisten välillä vallitsee tarkka hierarkia. Nuoremman suden tulee kunnioittaa vanhempaansa, mutta käytännössä arvoasemaan vaikuttaa pelkästään voima. Sisarusten kesken vahvempi dominoi. Urokset ovat yleensä naaraita korkeammalla, mutta tämä ei ole kiveen kirjoitettua. Hierarkia määrittelee mm. ruokailujärjestyksen. Alfan kumppanin hierarkinen asema riippuu alfasta ja lauman tavoista. Toisissa laumoissa kumppani voi olla käytännössä varajohtaja laumalleen kun puolestaan toisissa kumppanin ainoa tehtävä on synnyttää alfalle terveitä pentuja. Kumppanin asema riippuu täysin siitä, miten paljon hän nauttii alfan suosiota.

Laumoilla ei ole varsinaisia reviirejä tai pysyviä leiriytymispaikkoja, vaan ne vaeltavat alueella ympäriinsä. Lauma leiriytyy pidemmäksi aikaa yleensä vain silloin, kun naarassusi on tiineenä tai laumassa on pieniä pentuja.

Hierarkia

  • Alfauros johtaa laumaa. Alfa johtaa metsästystä, etsii suojaisia leiripaikkoja ja suojelee laumalaisiaan ulkopuolisilta susilta sekä ihmisiltä. Alfa voi olla naaras vain, jos alfauros menehtyy yhtäkkisesti, jolloin hänen kumppaninsa nousee alfaksi, tai alfalla ei ole urospuolisia jälkeläisiä, jolloin hänen tyttärensä voi ottaa alfan paikan.
  • Kumppani on uroksen suojaama naaras. Liitto on vahvistettu parittelemalla seremoniallisesti lauman todistamana. Yleensä vain alfauroksella on kumppani. Myös suojattomilla voi olla kumppanussuhde, mutta heistä tulee lauma ensimmäisen pentueen myötä.
  • Alamainen on lauman rivijäsen, joka on alisteinen vähintään alfalle. Alamaisten keskeinen hierarkia määräytyy vahvuuden mukaan.
  • Pentu on alle vuoden vanha ja vielä emostaan tai muista täysikasvuisista riippuvainen. Pennut ovat alamaisten alapuolella. Pennuista voidaan käydä tarvittaessa kauppaa, esimerkiksi naaraspentu voidaan myydä toiseen laumaan kumppaniksi tai vangiksi.
  • Vanki tai toiselta nimitykseltään orja on susi, jolla ei ole verisidettä lauman muihin susiin. Hän on hierarkian alimmaisena, joutuu tekemään likaiset työt ja joutuu kestämään kaiken, mitä korkeampi arvoiset sudet tahtovat tehdä. Vangista voidaan käydä kauppaa toisten laumojen kanssa.

 

Lauman perustaminen

  1. Urossudella on oltava kumppani tai muu lisääntymiskykyinen naaras. Hahmoilla on oltava eri pelaajat!
  2. Parin on saatava pentue, johon on synnyttävä ainakin 1 terve pentu.
  3. Lauma ilmoitetaan Toiminnot -osioon (löytyy Peli -kategoriasta) ja ylläpito merkitsee sen Sudet -sivulle.

 

©2019 Routamaa rpg - suntuubi.com